Hoved SPS crop

Norske bedrifter må følger opp teknologiutviklingen.

Retningen er staket ut

Årets siste internasjonale fagmesse innen elektro og automatisering ble avholdt i forrige uke i Nürnberg, Tyskland. Hovedinntrykket er helt tydelig, vi er inne i den digitale revolusjon.

Det er ingen tvil om at den fjerde industrielle revolusjon er på gang. Nå gjelder det at norske bedrifter følger opp teknologiutviklingen. I det minste må bedriftene orientere seg i det vel av nyheter som strømmer ut fra leverandørene.

Av Jan Eirik Schiøtz

OPC SPS crop.jpg

Et viktig utviklingstrekk, som også var svært tydelig under Hannover Messen, er at nå samarbeider kontroll og IT leverandørene godt. Målsettingen er å få sømløs integrasjon, både vertikalt og horisontal, i hele verdikjeden. Uwe Grundmann, sjef for ARC Advisory Group, sa i samtale med AMNYTT at vi nå ser at IT og OT (driftsteknologier) er i ferd med å smelte sammen. En avgjørende forutsetning for dette er at standardiseringsarbeidet ikke stopper opp. - Vi er ennå ikke helt i mål med OPC UA, sa Grundmann og det er også en rekke standarder på applikasjonsnivå som må ferdigstilles. Videre må det arbeides mye med å få sikre nok systemer. Men Grundmanns konklusjon er helt klar, vi inne i et digitalt skifte som vil påvirke alle foretak.

Automatisering møter IT var slagordet på en stor fellesstand, og det beskriver godt utviklingen vi nå er inne i nå.

Robotene kommer

Mitsu SPS crop.jpg

Norsk Industri her svært lav tetthet av roboter. Det må dett gjøres noe med. Nå utvikles det nye konsepter som gjør det lettere å tilpasse roboten i produksjonslinjer og i samarbeid med mennesker. Vi må lære oss begrepene colaborativ- (samarbeidene) og cooperativ-robot (samhandlende). Kostandene er sterkt redusert for de alle fleste robot typer. Tilpassing til produksjonslinjer og konfigurering blir stadig enklere. Under Hannover Messen presenterte Mitsubishi Electric en stasjon som guidet montøren i hans arbeid. Vision teknologi og lett tilgjengelig instruksjoner som ble styrt av PLS, sikret rask og feilfri montering. På SPS messen ble denne stasjonen på nytt presentert, men nå i samarbeid med en robot – Cooperative løsning

Enorm stand

Sim SPS crop.jpg

Siemens har tatt et strategisk grep for å bli en ledende leverandør i den digitale transmisjon. Under SPS fyllte de en egen hall, på 5 000 m2. Ledelsen forventet at halvparten av besøkende på messen, vil ta turen til siemens standen. Totalt antall besøkende under årets utstilling var 70 264 (Opp fra 63 291 i fjor). Det betyr at om lag 35 000 personer besøkte Siemens standen. Det nærmer seg det dobbelte av antall besøkende under Eliaden.

Guido Feind, som er hovedansvarlig for markedsføring globalt i selskape,t fortalte at det er tre hovedtrender Siemens følger opp:

  • Elektrifisering, er rettet mot det grønne skifte
  • Automatisering
  • Digitalisering

Viktige temaer som ble belyst på standen var:

  1. autonom programvare
  2. kommunikasjon og standardisering – OPC UA
  3. Kommunikasjons sikkerhet. Tysk lov krever nå at bedriftene må beskytte kritisk infrastruktur. Dette kravet vil nok komme i flere land
  4. Sikkerhet. Om lag 35 prosent av solgte PLS er sikkerehtsPLSer.

Et eksempel på redusert kostnad ved digitaliseringen er at virtuell commissioning fjerner behovet for å bygge prototyper ved utvikling av produksjonsceller.

Alt blir kraftigere

Beck SPS crop.jpg

En leverdør som har satset tungt på kommunikasjon og industriell PC er Beckhoff. De presenterte en serie kraftige IPC, hvor den minste målte kun 8 x 8 centimeter. Denne lille tassen er en fullverdig PC, som har et stort anvendelsesområde. Storebroren har 4 kjernes prosessor og kan da håndtere flere applikasjoner samtidig. I Norge vil det nok bli interesse for Ex terminalene til Beckhoff. De har også utviklet en ny panel PC for sone to. Og interessant nok, det er lagt vekt på god design. Noe de har lykkes med.

Nok en prototyp

PF SPS crop.jpg

Pepperl+Fuchs har en rekke ganger presentert prototyper for nye innovative sensorløsning. Årets messe var intet unntak. Det var ett ultralyd gjenkjenningskonsept som ble presentert. Tre ultralydsensorer samarbeider for å gi nøyaktig posisjonering og høy oppløselighet på gjenkjenningen. Ved å benytte annen teknologi fra Pepperl+Fuchs som SmartRunner kan løsningen opereres svært raskt, systemet lærer hvilke konturer den skal gjenkjenne og i hvilken posisjon komponenten skal ha. Løsningen kan enkelt samarbeide med robot.

Instrumentering

Kjente instrumenteringsleverandører var til stede. Det gjaldt både for prosess og vareproduserende industri. SPS er en messe som i hovedtrekk retter seg mot vare/fabrikkautomatisering. Standen til firmaer som Endress+Hauser, Jumo og Krohne Instrumentation var ikke så omfattende som på andre utstillinger.

 

E+H liten crop

Liten og nett elektromagnetisk mengdemåler for ledende væsker

Sikker og effektiv mengdemåling

Mange bedrifter har funnet ut at det er penger å spare ved å måle og dermed begrense bruken av tilsetningskjemikaler. Derfor har det vært en økende etterspørsel etter måleinstrumenter som effektivt kan måle forbruket.

les mer...
AMNYTT Nr 6 crop_edited-1

AMNYTT 06 2017 er distribuert

Utviklingen nå mer omfattende enn for kort tid siden

Det ser ut til at de fleste piler for norsk økonomi og industri peker oppover. Næringslivet har vist en formidabel evne til å tilpasse seg nye rammebetingelser. Fagfolk har flyttet på seg og omstilt seg til nye bransjer.

les mer...
freistellen mit PfadCD-Inlay einbauenNetwork Interfaces fg

Kabinetter og koblingsbokser i polyester

Med beskyttelsesgrad IP66 står ingenting i veien for utendørs bruk

Sortimentet i serien Clipsafe fra Phoenix Contact er nå utvidet. I tillegg til husene i spesialstål finnes det nå også 35 robuste Ex-sertifiserte hus i polyester for bruk i prosesstekniske omgivelser.

les mer...
Mettler masse crop

Massekomparatorer fra METTLER TOLEDO gir effektiv, feilfri og sporbar kalibrering

Håndterer også måleusikkerhet

I dagens arbeidsliv er det en nesten universell oppgave å øke kvaliteten og samtidig redusere tidsforbruket. Vektkalibrering er ikke noe unntak da det stadig blir vanskeligere for kunder i svært regulerte bransjer å vente på kalibrerte vekter.

les mer...